Verslag BK Miniramp 2018

Op zondag 27 mei 2018 vond te Mechelen een allereerste officiële wedstrijd plaats in het kader van het Belgisch Kampioenschap Skateboarden. Het startschot werd gegeven met de discipline ‘miniramp’. Dit is een weliswaar geen Olympische discipline, maar daarom niet minder spectaculair.

En spectaculair is wel het juiste woord voor wat er zich die dag heeft afgespeeld in de gloednieuwe fuifzaal ‘De Loods’ nabij het Mechelse douaneplein.

We startten de dag met de wedstrijd voor de dames en hoewel deze steeds aanzienlijk minder vertegenwoordigd zijn dan de heren hoefden zijn zeker niet onder te doen wat betreft techniek en doorzettingsvermogen. Uit een zestal deelneemsters kon de jury na lang en wijs beraad een top 3 selecteren die in een laatste reeks het spelletje ‘game of skate’ tegen elkaar speelden. Dit betreft een soort afvallingsrace waarbij de ene speler inzet door middel van een trick uit te voeren. De andere spelers moeten deze perfect nadoen en ontvangen bij het mislukken hiervan de letter S, K, A, … enzoverder. Wie alle letters van ‘SKATE’ heeft is verloren.

De top 3:

1. Lore Bruggeman
2. Maité Steenhoudt
3. Sarah De Laet

Nadien was het de beurt aan de tweede categorie: de Juniors (-16). Hierin namen 10 moedige jongens het tegen elkaar op in een zeer spannende wedstrijd. Het niveau lag zodanig hoog dat het voor de vierkoppige jury zeer moeilijk werd om tot een top 3 te komen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met een duidelijke winnaar, een gedeelde 2de plaats en een knappe 3de plaats.

De top 3:

1. Lewis Weber
2. Venesoen Noah – Viktor Solmulde (Viktor is een Deen en kon daarom geen medaille bemachtigen)
3. Vanschap Lars

Wat al jaren een vaste waarde is op miniramp wedstrijden in Vlaams Brabant, is de +30  divisie, met haar ludieke bijnaam ‘Old Bastards’. Maar omdat er toch een mooie opkomst was van deelnemers ouder dan 40 zal de organisatie overwegen hier in de toekomst een aparte categorie voor te organiseren. Wat de +30 categorie typeert is ervaring en bijgevolg ook ongezien consistentie. De combinaties waren gewaagd en er werden risicio’s genomen in de trick-keuze. Het publiek was dolenthousiast en juichte volgende heren naar de finale waaruit deze top 3 werd gereduceerd.

De top 3:

1. Marijn Verbruggen
2. Hans Claessens
3. Joeri Van Dessel

In afwachting van de hoofdact, meerbepaald de +16 divisie werd alles in gereedheid gebracht voor de ‘Honda best trick’. Hierbij werd op één van de platforms een 105 kilo wegende motorfiets geplaatst met daarover een plexiglas kubus die zou fungeren als extensie van de miniramp. Het was een delicate klus, maar mede door de hulp van toeschouwers en sympathisanten werd de constructie veilig en wel geïnstalleerd.

Wat hierop volgde was een pure streling voor het oog. Voor enkele deelnemers was het een streling voor de portefeuille want voor iedere bewonderenswaardige trick werd er ter plaatse prijzengeld uitgedeeld. Deelnemers zoals Maarten Van den Bossche, Jeroen Bruggeman, Toon Dierickx, Szymon Stachon, Hans Claessens en Robbe De Moor staken met kop en schouders boven de plexibox uit en verdienden hun pluimen in de vorm van 5 euro biljetten. Maarten Van den Bossche was de ‘overall’ winnaar van deze best trick contest

Wegens het grote succes van de plexibox module besloten de jury en de deelnemers van de +16 categorie unaniem om deze te laten staan voor de laatste wedstrijd. Spektakel gegarandeerd! Maar liefst 22 deelnemers waagden zich aan dit ‘gepimpte’ gevaarte en naast heel wat spectaculaire valpartijen, totaal ‘over de rooie gaande’ supporters en stomverbaasde toeschouwers alsook juryleden slaagden 5 skaters erin om een finaleplaats te bemachtigen. Deze toppers gingen hard en sloegen erin elkaars grenzen zodanig te verleggen dat het zelfs voor de leek in het publiek een ware belevenis werd. Helaas waren er slechts 3 medailles te verdienen en deze heren hebben deze meer dan ooit verdiend:

De top 3:

1. Maarten Van den Bossche
2. Robbe De Moor
3. Pieter de Clus

De volledige uitslag vind je hier.

Sfeerbeeld vind je hier.

Follow us on Instagram

Nokia BK Skateboarden
Skate Vlaanderen vzw
Esperantolaan 13 bus 8
3300 Tienen